CHECK PENERIMA DARJAH KEBESARAN : SEMAK DATO’ PALSU ATAU BETUL

Channel Telegram Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia Madani Terkini & Sahih! Khas Bantuan B40 & M40! Join : Bantuan Malaysia Madani 2024

CHECK PENERIMA DARJAH KEBESARAN : SEMAK DATO’ PALSU ATAU BETUL

Tahukah anda apa itu darjah kebesaran? Darjah kebesaran adalah anugerah yang telah dikurniakan oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong kepada pemimpin,tokoh atau rakyat Malaysia yang telah menyumbangkan jasa dan bakti kepada negara. Kebiasaanya darjah kebesaran ini dikurniakan ketika hari ulang tahun keputeraan Yang Di-Pertuan Agong atau sultan di negeri masing-masing.

Baca juga : CARA SEMAK ATAU CEK TEMPAT MENGUNDI (PRU15) 2022 ONLINE

APA ITU BAHAGIAN ISTIADAT DAN URUSETIA PERSIDANGAN ANTARABANGSA (BIUPA)

Bagi pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan (DKBPP), Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa (BIUPA) bertanggungjawab untuk menyedia dan telah mempunyai satu sistem rekod yang lengkap dan terkini ke atas semua penerima anugerah Persekutuan.

Senarai penerima DKBPP telah dimuat naik ke laman web Jabatan ini bagi tahun 1958 hingga tahun semasa.

Manakala maklumat penerima Darjah Kebesaran peringkat Negeri yang membawa gelaran yang ada di laman web Jabatan ini adalah sebagaimana yang terdapat dalam Warta Penerima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Negeri (DKBP Negeri) yang dibekalkan kepada Jabatan ini oleh pihak Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri masing-masing.

PENGESAHAN PEMALSUAN DARJAH KEBESARAN

Majlis Menteri-Menteri Persekutuan Malaysia (MDPM) memaklumkan bahawa mereka telah menerima aduan mengenai pemalsuan ini. Terdapat juga persatuan tertentu yang menjual semua jenis perlengkapan Datuk seperti kelayakan, pingat, dan lambang kereta kepada penipuan dengan harga sekitar RM80,000 hingga RM120,000 setiap gelaran ‘Datuk’.

Item yang mengandungi gelaran kehormatan yang dibuat untuk menyesatkan orang menjadi individu yang dipercayai adalah Datuk, seperti pingat dan lambang kereta, juga adalah tidak sah.

MOTIF PEMALSUAN DARJAH KEBESARAN

Pihak yang tidak bertanggugjawab membuat pemalsuan ini adalah untuk mendapatkan kekayaan bukan hanya untuk ego peribadi, tetapi terutama untuk tujuan perniagaan dan pengiktirafan segera, tambahnya.

CHECK DARJAH KEBESARAN

Sekiranya anda meragui kesasihan tersebut, anda boleh membuat check penerima darjah kebesaran seperti berikut:

  1. Layari Portal Semakan Darjah Kebesaran, Pingat & Anugerah: Layari laman web http://www.istiadat.gov.my/
  2. Paparan utama, scroll ke bawah dan lihat pada Menu Perkhidmatan Online.
  3. Untuk Check Darjah Kebesaran, klik SEMAKAN DARJAH KEBESARAN BINTANG DAN PINGAT.
  4. Seterusnya klik butang carian.
  5. Pilih Tapisan mengikut : (Negeri, Anugerah, Tahun)
  6. Seterusnya klik ENTER.
  7. Keputusan carian dan semakan darjah kebesaran akan dipaparkan.

NOTA: Hanya senarai penerima Darjah Kebesaran yang telah diwartakan dan dibekalkan ke Jabatan ini sahaja dimuat naik ke laman web rasmi BIUPA. Semakan darjah kebesaran secara lebih lanjut boleh dibuat dengan pihak Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri yang berkaitan sekiranya maklumat penerima tiada di laman web Jabatan ini.

MAKLUMAT LANJUT

Untuk dapatkan maklumat lanjut atau persoalan mengenai penerima darjah kebesaran, anda boleh merujuk melalui saluran berikut:

  • Portal rasmi Bahagian Istiadat Dan Urusetia Persidangan Antarabangsa
  • Hubungi: 03-8000 8000 | Faks : 03-8888 3903
  • Email: webadmin@istiadat.gov.my

Leave a Comment