CARA MOHON i-LINDUNG KWSP UNTUK BELI INSURANS HAYAT 2022

Channel Telegram Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia Madani Terkini & Sahih! Khas Bantuan B40 & M40! Join : Bantuan Malaysia Madani 2024

CARA MOHON i-LINDUNG KWSP UNTUK BELI INSURANS HAYAT 2022

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan melancarkan kemudahan i-LINDUNG pada suku pertama 2022, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat. Untuk mengetahui cara mohon i-LINDUNG KWSP baca artikel ini dengan lebih lanjut.

Pengerusi Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir berkata, i-Lindung adalah kemudahan dana persaraan yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

BACA JUGA : CARA MOHON BANTUAN AWAL PERSEKOLAHAN BAP

Menurut pengerusinya, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, ini fakta lengkap berkenaan kemudahan tersebut;

1. i-Sayang membolehkan pemindahan sukarela dua peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

2. i-Lindung iaitu kemudahan dana persaraan yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

3. Antara inisiatif lain yang sedang dipertimbangkan juga termasuklah mewajibkan perlindungan kepada pekerja sektor informal dalam bidang bukan pertanian secara berperingkat.

4. KWSP juga akan menyokong skim caruman lebihan sukarela yang mana ahli boleh memaksa majikan meningkatkan caruman KWSP mereka kepada lebih daripada 11 peratus kadar berkanun.

5. Perkara tersebut diumumkan dalam ucapan perasmian pada Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa (ISWC) 2021 ke-9 selama dua hari yang dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Sumber : BERNAMA

CARA MOHON i-LINDUNG KWSP UNTUK BELI INSURANS HAYAT 2022

APA ITU i-LINDUNG

i-LINDUNG adalah kemudahan dana persaraan yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

CARA MOHON i-LINDUNG KWSP ONLINE

[NOTA] UNTUK PENGETAHUAN ANDA BUAT MASA INI MASIH BELUM DIBUKA LAGI UNTUK MEMBUAT PERMOHONAN. PIHAK KAMI AKAN MENGEMAS KINI MAKLUMAT BERKAITAN DARI MASA KE SEMASA.

CARA SEMAK STATUS KELULUSAN i-LINDUNG KWSP

[NOTA] UNTUK PENGETAHUAN ANDA BUAT MASA INI MASIH BELUM DI BUKA. PIHAK KAMI AKAN MENGEMAS KINI MAKLUMAT DI DALAM ARTIKEL INI APABILA MULA DIBUKA DAN DILANCARKAN.  

SOALAN LAZIM (FAQ)

Apakah i-LINDUNG KWSP?

i-LINDUNG adalah kemudahan dana persaraan yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

Bagaimana cara memohon i-LINDUNG KWSP?

Tuan/Puan boleh mula membuat permohonan apabila kemudahan ini dibuka. Untuk lebih jelas sila ke artikel ini.

Bagaimana nak buat semakan status kelulusan i-LINDUNG?

Anda boleh mula membuat semakan apabila permohonan dibuat. Boleh ke artikel ini untuk panduan lengkap cara check status.

1 thought on “CARA MOHON i-LINDUNG KWSP UNTUK BELI INSURANS HAYAT 2022”

Leave a Comment