BAHAYA VIRUS OMICRON TERHADAP MANUSIA

Channel Telegram Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia Madani Terkini & Sahih! Khas Bantuan B40 & M40! Join : Bantuan Malaysia Madani 2024

BAHAYA VIRUS OMICRON TERHADAP MANUSIA

Untuk pengetahuan anda, semalam pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengeluarkan sebuah kenyataan bahawa wujudnya varian terbaharu COVID-19 yang dikenali sebagai (B.1.1.529) mula menyerang beberapa buah negara luar seperti Afrika Selatan, Botswana dan juga Hong Kong.

Pihak KKM juga turut mengesahkan Malaysia masih bebas daripada varian tersebut. Sebagai langkah berjaga-jaga, KKM telah berkongsi beberapa langkah-langkah pencegahan serta kawalan sempadan yang lebih ketat bagi mengelakkan varian (B.1.1.529) tular di negara ini.

Di sini kami akan kongsikan sedikit maklumat mengenai varian Omicron dan langkah yang perlu diambil sebagai individu bagi mengelakkan penyebaran virus Covid-19.

BACA JUGA : BKC HASIL GOV MY LINK SEMAKAN STATUS BANTUAN KHAS COVID19 2021

APA ITU OMICRON ?

JANGKITAN DAN PENYEBARAN OMICRON

Betapa mudahnya Omicron merebak?

Varian Omicron berkemungkinan akan merebak lebih mudah berbanding virus asal SARS-CoV-2 dan sejauh mana mudahnya varian Omicron untuk merebak berbanding Delta masih tidak diketahui. Dijangjangkakan bahawa sesiapa yang mempunyai jangkitan Omicron boleh menyebarkan virus tersebut kepada orang lain, walaupun mereka telah divaksinasi atau tidak mempunyai simptom.

Adakah Omicron akan menyebabkan penyakit yang lebih teruk?

Lebih banyak data diperlukan untuk mengetahui sama ada jangkitan Omicron atau jangkitan semula serta jangkitan berpunca daripada orang yang diberi vaksin sepenuhnya, menyebabkan penyakit atau kematian yang lebih teruk daripada jangkitan dengan varian lain.

Adakah vaksin berkesan terhadap Omicron?

Vaksin semasa dijangka dapat melindungi daripada penyakit teruk, kemasukan ke hospital dan kematian akibat jangkitan dengan varian Omicron. Walau bagaimanapun, jangkitan daripada orang yang diberi vaksin sepenuhnya berkemungkinan berlaku. Dengan varian lain, seperti Delta, vaksin kekal berkesan dalam mencegah penyakit teruk, kemasukan ke hospital dan kematian. Kemunculan Omicron baru-baru ini lebih menekankan kepentingan vaksinasi dan penggalak.

BAHAYA VIRUS OMICRON TERHADAP MANUSIA

CARA MENGHENTIKAN PENYEBARAN VIRUS COVID-19

Apakah yang boleh kita lakukan sebagai individu untuk menghentikan penyebaran virus?

Terdapat pelbagai langkah yang harus terus kita ambil untuk melindungi diri kita daripada COVID-19 dan semua variannya iaitu:-

Mendapatkan vaksin untuk dilindungi daripada penyakit teruk dan kematian – kajian baharu menganggarkan bahawa 470,000 nyawa telah diselamatkan dalam kalangan mereka yang berumur 60 tahun ke atas sejak permulaan pelancaran vaksinasi COVID-19 di 33 negara di seluruh Wilayah Eropah. Vaksin juga mengurangkan peredaran virus, mengurangkan kemungkinan mutasi baharu yang boleh melanda kita dengan lebih teruk. Masyarakat kita memerlukan lebih ramai orang untuk diberi vaksin, di mana-mana sahaja.

Selain itu, menggabungkan vaksinasi dengan langkah perlindungan lain sebagai perkara rutin untuk mengurangkan lagi risiko pendedahan kita dan mencegah diri kita daripada menyebarkan virus kepada orang lain termasuk:-

  • Memakai topeng yang sesuai
  • Mengekalkan jarak fizikal sekurang-kurangnya 1 meter
  • Meningkatkan pengudaraan ruang dalaman
  • Mengelakkan tetapan sesak, terkurung dan tertutup
  • Kerap membersihkan tangan
  • Batuk atau bersin ke dalam siku atau tisu yang bengkok.

 

Sumber : CDC : Covid-19

 

Leave a Comment