BKSS 7.0 : CARA MEMOHON BANTUAN SARAWAKKU SAYANG PENIAGA RM10,000 ONE OFF

Channel Telegram Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia Madani Terkini & Sahih! Khas Bantuan B40 & M40! Join : Bantuan Malaysia Madani 2024

BKSS 7.0 : CARA MEMOHON BANTUAN SARAWAKKU SAYANG PENIAGA RM10,000 ONE OFF

Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 7.0 telah diperkenalkan oleh Kerajaan Sarawak iaitu berjumlah lebih RM800 juta bagi memperkasakan aktiviti perusahaan dan perniagaan dalam tempoh peralihan Pelan Pemulihan Nasional (PPN). Bantuan ini diperkenalkan pada 4 Ogos 2021.

Datuk Patinggi (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg yang merupakan Ketua Menteri Sarawak telah berkata, BKSS 7.0 merangkumi tiga langkah baharu.

Antara langkah yang bakal dilaksanakan kelak adalah, Bantuan Khas Kewangan One-Off Berjumlah RM10,000 kepada perniagaan aktif yang berdaftar dengan SOCSO, pelonggaran polisi perolehan kerajaan akibat pandemik COVID-19 dan pembaharuan permit pekerja asing untuk sektor pertanian, perlombongan, pembinaan dan perkhidmatan.

Dengan langkah ini diharap dapat membantu kelangsungan aktiviti perusahaan dan perniagaan di Sarawak yang berada dalam Pelan Pemulihan Negara dan seterusnya menggerakkan ekonomi Sarawak secara lebih rancak dan berdaya saing.

Berikut merupakan bantuan yang telah diperkenalkan dalam Bantuan Khas Sarawakku Sayang 7.0 kali ini seperti di bawah :

Baca juga : CARA DAFTAR NIKAH ONLINE

SENARAI BANTUAN BKSS 7.0

Bantuan BKSS 7.0 ini fokus kepada peniaga, penjaja serta perusahaan kecil dan sederhana (SME).

  • Bantuan Khas Kewangan One-Off Berjumlah RM10,000 kepada perniagaan aktif yang berdaftar dengan SOCSO pada 31 Disember 2021 kepada lebih kurang 40 ribu perniagaan melibatkan kos RM400 juta bagi membantu kelangsungan perniagaan seperti perbelanjaan operasi, sewa dan upah pekerja terutama perusahaan kecil dan sederhana (PKS). Bayaran bantuan sebanyak RM5000 akan diagihkan pada bulan September dan bakinya RM5000 pada Disember 2021.
  • Pelonggaran polisi perolehan kerajaan akibat pandemik COVID-19. LAD yang telah dikenakan akan dikecualikan dalam tempoh PKP diwartakan dan pernilaian akan dilakukan secara automatik pada setiap akhir bulan tanpa perlu menunggu permohonan terperinci secara bertulis dari pihak kontraktor bagi tujuan tuntutan dan pembaharan interim sebanyak RM1000 diagihkan bagi semua pemegang Kontrak Negeri. LAD yang telah dikenakan akan dikecualikan dalam tempoh PKP diwartakan dan pernilaian akan dilakukan secara automatik pada setiap akhir bulan tanpa perlu menunggu permohonan terperinci secara bertulis dari pihak kontraktor bagi tujuan tuntutan dan pembaharan interim sebanyak RM1000 diagihkan bagi semua pemegang Kontrak Negeri.
  • Pembaharuan permit pekerja asing untuk sektor pertanian, perlombongan, pembinaan dan perkhidmatan. Ketiga pula mengenai Pengecualian Pembaharuan Permit Pekerja Asing melibatkan sektor perladangan berdaftar sehingga 31 Disember 2022 diperluas kepada pertanian, perlombongan, pembinaan dan servis perkhidmatan.

Baca juga : SEMAKAN KELULUSAN LULUS ATAU TIDAK BANTUAN BKSS 6.0 BUJANG RM500

CARA MEMOHON BKSS 7.0

Berikut merupakan cara daftar Bantuan Kewangan Sarawakku Sayang 7.0 (BKSS) :

Harap maaf untuk cara memohon belum lagi diberitahu oleh pihak Kerajaan secara rasmi. Di harap anda akan simpan artikel ini untuk update terbaru tentang cara memohon bantuan ini setelah di umumkan kelak.

SOALAN LAZIM

Bagaimana cara memohon BKSS 7.0?

Cara-caranya adalah seperti yang telah dinyatakan di dalam artikel ini. Rujuk dalam artikel ini untuk panduan penuh.

Apakah syarat memohon Bantuan Khas Kewangan Sarawakku Sayang 7.0?

Perniagaan mestilah aktif yang berdaftar dengan SOCSO setakat 31 Disember.

Berapakah jumlah bantuan BKSS 7.0?

RM10,000 One off.

Sumber : BERNAMA

1 thought on “BKSS 7.0 : CARA MEMOHON BANTUAN SARAWAKKU SAYANG PENIAGA RM10,000 ONE OFF”

Leave a Comment