CHECK PARAS AIR SUNGAI ONLINE : INFO BANJIR 2021

Channel Telegram Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia Madani Terkini & Sahih! Khas Bantuan B40 & M40! Join : Bantuan Malaysia Madani 2024

CHECK PARAS AIR SUNGAI ONLINE : INFO BANJIR 2021

Normanya di Malaysia pada permulaan hujung tahun adalah musim tengkujuh bagi negeri-negeri di bahagian Pantai Timur iaitu di Pahang, Terengganu dan Kelantan. Dalam masa inilah mungkin akan berlakunya banjir di kawasan-kawasan rendah akibat daripada peningkatan paras air sungai.

Untuk pengetahuan anda, sebenarnya anda boleh semak paras air sungai dikawasan anda secara online sahaja. Dengan membuat semakan secara online anda dapat mengetahui sama ada ianya pada tahap normal, berjaga-jaga atau bahaya.

Bagaimana cara untuk membuat semakan paras air sungai secara online? Baca artikel ini untuk mengetahui cara semak paras air sungai secara online.

BACA JUGA : TARIKH BAYARAN I CITRA KWSP DISEMBER 2021

SEBAB-SEBAB PERLUNYA MEMBUAT SEMAKAN PARAS AIR SUNGAI

Penghujung tahun merupakan musim tengkujuh bagi negeri-negeri di bahagian Pantai Timur iaitu di Pahang, Terengganu dan Kelantan. Dalam masa inilah mungkin akan berlakunya banjir di kawasan-kawasan rendah akibat daripada peningkatan paras air sungai.

Sekiranya anda berada di kawasan yang berdekatan dengan sungai yang akan berkemungkinan dinaiki air jika hujan berterusan berhari-hari. Jadi,  anda yang berada di kawasan tersebut berpindah kerana kawasan dah banjir. Dengan membuat semakan paras air sungai, anda akan dapat bersiap-siap sedia bagi menghadapi sebarang kemungkinan banjir yang akan hadir dan melalui semakan paras air sungai juga anda mungkin dapat menyelamatkan nyawa orang tersayang serta barang-barang penting anda.

CARA CHECK PARAS AIR SUNGAI ONLINE 

Untuk pengentahun anda Jabatan Pengairan Dan Saliran Malaysia dibawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar telah menediakan ciri ini supaya pengguna boleh menyemak paras air sungai melalui infobanjir yang dikongsikan kepada umum dari semasa ke semasa untuk sungai di seluruh Malaysia. Berikut adalah merupakan cara semakan online:

 1. Layari laman Public InfoBanjir: https://publicinfobanjir.water.gov.my/ CHECK PARAS AIR SUNGAI ONLINE
 2. Pada paran untama klik pada Aras Air.
 3. Seterusnya anda boleh pilih negeri tempat anda tinggal dan klik River Level
 4. Kemudian akan dipaparkan Nama Stesen disetiap daerah beserta nama sungai.
 5. Terdapat nilai dan warna pada kolum River Level yang bermaksud paras air iaitu menunjukkan:
  • Warna Hijau – Paras air normal
  • Warna Jingga – Paras air berjaga-jaga
  • Warna Merah – Paras air bahaya
 6. Sekiranya ianya telah menunjukkan paras air berjaga-jaga (warna jingga), anda boleh membuat persiapan sebelum apa-apa berlaku seperti banjir, air naik dan sebagainya.CHECK PARAS AIR SUNGAI ONLINE

 

MAKLUMAT LANJUT

Sekiranya anda ingin mengetahui maklumat lanjut mengenai paras air sungai, anda boleh layari website rasmi Public InfoBanjir di pautan https://publicinfobanjir.water.gov.my/ 

 

Leave a Comment