CARA MOHON iSAYANG KWSP

Channel Telegram Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia Madani Terkini & Sahih! Khas Bantuan B40 & M40! Join : Bantuan Malaysia Madani 2024

CARA MOHON iSAYANG KWSP

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan melancarkan kemudahan i-SAYANG pada suku pertama 2022, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat. Untuk mengetahui cara mohon i-SAYANG KWSP baca artikel ini dengan lebih lanjut.

Pengerusi Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir berkata, kemudahan itu akan membolehkan pemindahan sukarela 2% caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

BACA JUGA : CARA MOHON BANTUAN AWAL PERSEKOLAHAN BAP

Menurut pengerusinya, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, ini fakta lengkap berkenaan kemudahan tersebut;

1. i-Sayang membolehkan pemindahan sukarela dua peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

2. i-Lindung iaitu kemudahan dana persaraan yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

3. Antara inisiatif lain yang sedang dipertimbangkan juga termasuklah mewajibkan perlindungan kepada pekerja sektor informal dalam bidang bukan pertanian secara berperingkat.

4. KWSP juga akan menyokong skim caruman lebihan sukarela yang mana ahli boleh memaksa majikan meningkatkan caruman KWSP mereka kepada lebih daripada 11 peratus kadar berkanun.

5. Perkara tersebut diumumkan dalam ucapan perasmian pada Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa (ISWC) 2021 ke-9 selama dua hari yang dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Sumber : BERNAMA

APA ITU i-SAYANG

i-SAYANG adalah membolehkan pemindahan sukarela dua peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

CARA MOHON iSAYANG KWSP ONLINE

[NOTA] BUAT MASA INI MASIH BELUM DIBUKA LAGI PERMOHONAN. Sila join Channel Telegram Info Kerajaan Malaysia untuk dapatkan Info Awal Permohonan ini di sini : https://t.me/infokerajaanmalaysia

CARA SEMAK STATUS KELULUSAN iSAYANG KWSP

[NOTA]MASIH BELUM DI BUKA. PIHAK KAMI AKAN UPDATE INFO INI DI DALAM CHANNEL TELEGRAM DI ATAS.

 

SOALAN LAZIM

Apakah iSAYANG KWSP?

iSAYANG KWSP adalah kemudahan untuk memindahkan secara sukarela sebanyak 2% dari akaun suami ke akaun isteri.

Bagaimana cara mohon iSAYANG KWSP?

Tuan/Puan boleh mula membuat permohonan apabila kemudahan ini dibuka. Untuk lebih jelas sila ke artikel ini.

Bagaimana nak buat semakan status kelulusan iSAYANG?

Anda boleh mula membuat semakan apabila permohonan dibuat. Boleh ke artikel ini untuk panduan lengkap cara check status.

2 thoughts on “CARA MOHON iSAYANG KWSP”

Leave a Comment