BTR 2023 : SEMAKAN FASA 3 (STR)

Channel Telegram Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia Madani Terkini & Sahih! Khas Bantuan B40 & M40! Join : Bantuan Malaysia Madani 2024

BTR 2023 : SEMAKAN FASA 3 (STR)

Berita gembira untuk rakyat Malaysia, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku Menteri Kewangan telahpun mengumumkan bahawasanya pihak kerajaan akan memberi bantuan dalam bentuk tunai kepada rakyat.

Perkara ini telah diumumkan semasa Mesyuarat Pertama, Penggal Pertama Parlimen Ke-15 Dewan Rakyat pada 20 Disember 2022 (Sesi Pagi).

Apa itu BTR? Bagaimanakah permohonan dan semakan Bantuan Tunai Rakyat? Bilakah tarikh serta jumlah bayaran Fasa 3 2023? Untuk lebih lanjut di dalam artikel ini.

BTR 2023

STR adalah ringkasan untuk Sumbangan Tunai Rahmah yang telah diperkenalkan oleh PM.

STR 2023 adalah bantuan tahunan yang diperuntukkan oleh Kerajaan kepada rakyat, di mana sebelum ini dikenali sebagai BKM.

Bantuan tunai yang dilaksanakan oleh kerajaan yang lalu akan diteruskan dan disegerakan pada bulan Januari ini kerana pihak kerajaan perpaduan telah mengambil kira beban yang sedang ditanggung rakyat saat ini dan juga untuk keperluan akibat bencana musim tengkujuh.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, bantuan tunai tahun 2023 nanti akan memanfaatkan hampir 9 juta penerima dengan peruntukan berjumlah RM2 bilion.

Untuk makluman anda, Bantuan Tunai Rakyat sebelum ini dijadualkan akan diberikan pada Mac 2023 namun selepas melihat keadaan rakyat, pihak kerajaan telah bersetuju untuk memberikan lebih awal pada Januari tahun 2023.

TARIKH BAYARAN BTR 2023

FASA 1 2023

PERKARATARIKH
Tarikh Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 1 202317 Januari 2023

JUMLAH PEMBAYARAN BTR 2023

KADAR PEMBAYARAN STR FASA 1 2023

Bagi kadar bayaran Fasa 1 STR 2023 seperti yang diumumkan oleh PM, Ketua Isi Rumah (KIR) akan menerima RM300, manakala kategori bujang akan menerima bayaran RM100. Warga Emas Tiada Pasangan akan menerima RM100.

SEMAKAN BTR 2023

Untuk check status bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR), anda boleh semak di pautan ini :

PERKARAPAUTAN
Semakan STR Fasa 1 2023https://bantuantunai.hasil.gov.my

SOALAN LAZIM

Adakah bantuan BTR ini sama seperti BKM?

Untuk makluman anda, buat masa ini, jumlah penuh bayaran dan kelayakan penerima Bantuan Tunai Rakyat 2023 tidak diumumkan secara terperinci dalam pembentangan Mini Bajet tempoh hari. Namun, difahamkan bantuan ini diteruskan daripada kerajaan terdahulu, di mana berkemungkinan ianya tidak jauh berbeza dengan Bantuan Keluarga Malaysia 2022 / 2023 yang telah dibentangkan dalam Mini Bajet sebelum ini.

Bagaimanakah cara memohon Bantuan Tunai Rakyat?

Disebabkan bantuan ini baharu sahaja diumumkan, status sama ada pemohon perlu membuat permohonan baru BTR 2023 ataupun tidak masih lagi tidak diberitahu. Sekiranya, pihak kerajaan umumkan pihak kami akan maklumkan di dalam Channel Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia di dalam artikel ini. Pastikan anda join untuk maklumat yang terkini.

Bilakah tarikh bayaran BTR Fasa 1 2023?

Pada Januari 2023. Pihak Kerajaan Perpaduan telah bersetuju untuk memberi lebih awal bantuan tunai ini jika dikira sebelum ini dijadualkan pada Mac 2023.

Bagaimanakah cara semakan BTR 2023?

Sama ada anda perlu check status atau Bantuan Tunai Rakyat ini mengambil data dari Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) sebelum ini. Sekiranya diambil dari data BKM, maka penerima bantuan sebelum ini akan menerima secara automatik yang akan dikredit ke akaun atau penunaian di Bank Simpanan Nasional (BSN).

PERMOHONAN BTR 2023

Buat masa ini seperti yang diumumkan oleh PM, Ketua Isi Rumah (KIR) akan menerima RM300, manakala kategori bujang akan menerima bayaran RM100. Warga Emas Tiada Pasangan akan menerima RM100.

Untuk maklumat terkini, kerajaan belum lagi memaklumkan sebarang cara memohon Bantuan Tunai Rakyat ini. Hal ini kerana, bantuan ini baharu sahaja diumumkan oleh PM ke-10.

Namun begitu, jika dilihat kesemua permohonan bantuan kerajaan Malaysia sebelum ini iaitu BKM, BPR & BSH, permohonan boleh dilakukan melalui atas talian (online) dan juga disediakan borang.

Untuk mendapatkan info awal berkenaan dengan permohonan BTR 2023 ini, anda boleh join Channel Rasmi Info Bantuan Tunai Rakyat di sini : https://t.me/infokerajaanmalaysia. Pihak kami akan kemaskini info terkini dan terbaru di dalam channel tersebut untuk hebahan anda semua.

Sebelum ini, permohonan Bantuan Keluarga Malaysia boleh di mohon di pautan : https://bkm.hasil.gov.my/ dan sekiranya pihak kerajaan telah mengubah pautan tersebut kepada https://btr.hasil.gov.my, pihak kami akan maklumkan anda dengan kadar segera di dalam channel tersebut.

PENGUMUMAN RASMI BANTUAN TUNAI RAKYAT 2023

INTIPATI MINI BAJET 2023 KERAJAAN PERPADUAN

Berikut adalah senarai intipati Mini Baget 2023 yang diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim :

  • Bantuan awal persekolahan RM150 kepada semua murid tanpa ambil kira had pendapatan ibu bapa pada Januari 2023.
  • Bayaran Bantuan Tunai Rakyat 2023 Fasa 1 diterus dan diawalkan pada Januari ini. Bantuan ini melibatkan RM300 untuk isi rumah dan RM100 untuk individu bujang.
  • Bayaran tambahan RM200 Bantuan Musim Tengkujuh kepada pekebun kecil pada Januari ini.
  • Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) Tambahan Khas RM100 kepada penjawat awam Gred 11 ke 56 dan Bantuan Kewangan Khas RM700 kepada penjawat awam Gred 56 ke bawah.

RUJUKAN

Sebarang pertanyaan atau persoalan, anda boleh ajukan kepada pihak yang berwajib di bawah ini :

(Akan di kemaskini)

BACA JUGA :

2 thoughts on “BTR 2023 : SEMAKAN FASA 3 (STR)”

Leave a Comment