SEMAKAN RESULT MUET 24 MAC 2022 : CARA CHECK KEPUTUSAN UJIAN

Channel Telegram Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia Madani Terkini & Sahih! Khas Bantuan B40 & M40! Join : Bantuan Malaysia Madani 2024

SEMAKAN RESULT MUET 24 MAC 2022 : CARA CHECK KEPUTUSAN UJIAN

Keputusan ujian Malaysian University English Test (MUET) Sesi 3 Tahun 2021 boleh disemak mulai 24 Mac 2022, Khamis, jam 10.00 pagi secara online atau SMS.

Berikut dikongsikan cara membuat semakan keputusan secara online atau melalui SMS.

Baca juga: BIASISWA PERGURUAN PERSEKUTUAN ISMP 25 MAC 2022 : CARA PERMOHONAN ATAU PENDAFTARAN ONLINE

SEMAKAN RESULT MUET

Bagaimanakah cara membuat semakan result MUET?

Lihat artikel di bawah:

Semakan boleh dibuat melalui kaedah berikut:

KAEDAH 1 : SEMAKAN ONLINE

  1. Sila ke pautan https://mecea.mpm.edu.my/MUETR/
  2. Masukkan nombor kad pengenalan
  3. Tekan submit

KAEDAH 2 : SEMAKAN SMS

Melalui SMS

Sila taipkan : MUETRESULTNo. KP

dan hantar ke 15888.

Contoh: MUET RESULT 09050310xxx

RAYUAN SEMAKAN SEMULA KEPUTUSAN

Sekiranya anda ingin membuat rayuan semakan semula keputusan MUET, anda boleh rujuk maklumat di bawah dengan teliti.

  • Calon yang kurang berpuas hati dengan keputusan MUET yang diperoleh boleh membuat rayuan penyemakan semula keputusan secara online di portal MPM http://www.mpm.edu.my atau url http://webmpm1.mpm.edu.my/muet_ss/.
  • Yuran bagi rayuan penyemakan semula ialah RM70.00. Calon boleh membuat pendaftaran dengan cara membeli nombor PIN MEC di Bank Simpanan Nasional. Calon juga boleh membuat pembayaran secara online iaitu melalui FPX (dikenakan caj tambahan sebanyak RM2.00) atau melalui Kad Kredit/Kad Debit (dikenakan caj tambahan RM2.50).
  • Tarikh tutup permohonan rayuan penyemakan semula ini ialah seminggu selepas tarikh keputusan ujian MUET diumumkan bagi setiap sesi.
  • Keputusan rayuan penyemakan semula keputusan ujian MUET boleh disemak di portal MPM http://www.mpm.edu.my selepas 18 hari permohonan lengkap diterima di MPM (hari bekerja). MPM akan mengeluarkan Sijil MUET baharu kepada calon yang berubah keputusan keseluruhan sahaja

PENDAFTARAN MUET 2022

Pendaftaran MUET boleh dilakukan secara dalam talian (online).

Bayaran untuk menduduki ujian ini ialah RM100.00 (Calon warganegara) dan RM350.00 (Calon bukan warganegara) dengan cara perbankan internet / kad kredit di pautan https://muet.mpm.edu.my

Calon dikehendaki menyemak status pendaftaran dan tarikh menduduki ujian pada slip daftar (MUET / D) melalui portal MPM mulai dan mencetaknya sebagai tiket untuk menduduki ujian.

Sila rujuk : Pendaftaran MUET 2022 & Kalendar Tarikh Peperiksaan Terkini

Leave a Comment