KEMASKINI NO TELEFON KWSP 2022: CARA UPDATE UNTUK OTP/TAC

Channel Telegram Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia Madani Terkini & Sahih! Khas Bantuan B40 & M40! Join : Bantuan Malaysia Madani 2024

KEMASKINI NO TELEFON KWSP 2022: CARA UPDATE UNTUK OTP/TAC

Makluman kepada kepada pengguna KWSP yang masih sudah mempunyai i-akaun KWSP, kami akan berkongsi kepada anda cara buat kemaskini no telefon KWSP online anda dengan cepat dan senang.

Sebelum anda membuat Langkah-langkah yang lebih lanjut, terdapat beberapa perkara yang anda perlu lakukan oleh anda sebelum membuat kemaskini no telefon anda.

Seperti yang anda sedia maklum, kaedah membuat kemaskini no telefon I akaun anda pada hari ini adalah secara online, oleh itu anda perlu install beberapa aplikasi secara online ke peranti anda terlebih dahulu sebelum anda dapat membuat kemaskini.

Untuk makluman anda yang merupakan ahli KWSP dan menghadapi masalah membuat permohonan pengeluaran Khas KWSP kerana telah menukar no telefon, kami ingin kongsikan cara KEMASKINI NO TELEFON KWSP

Baca juga:PERMOHONAN PENGELUARAN KHAS KWSP RM10 000 2022 : SEMAKAN DAN TARIKH

CARA KEMASKINI NO TELEFON KWSP 2022

Macam mana cara kemaskini no telefon kwsp?

Sila rujuk artikel.

Setelah peranti anda sudah mempunyai aplikasi yang disarankan untuk di install, kini tiba masa untuk kami kongsikan cara buat kemaskini no telefon KWSP secara online.

 1. Langkah pertama adalah anda mesti memuat turun borang i-Akaun KWSP.
 2. Untuk memudahkan urusan anda, anda hanya perlu klik pautan yang dikongsikan ini untuk anda terus ke laman web dan dapat muat turun borang i-Akaun KWSP tersebut: https://www.kwsp.gov.my/home
 3. Anda perlu isi maklumat peribadi anda dengan lengkap dan betul pada borang yangtelah anda muat turun tadi.
 4. Selepas anda selesai proses mengisi borang tersebut, anda perlu simpan dokumen tersebut dengan nama berikut :iakaundaftar_Borang_<NAMA ANDA SENDIRI>
 5. Kemudian anda perlu menyediakan Salinan MyKad @ kad pengenalan anda (bahagian depan dan bahagian belakang)
 6. Anda perlu Simpan dokumen tersebut dengan nama berikut :iakaundaftar_MyKad_<NAMA ANDA SENDIRI>
 7. Langkah seterusnya, anda perlu menangkap swafoto@selfie anda memegang MyKad anda untuk tujuan pengesahan dan bukti kepada pihak KWSP.
 8. Selepas selesai menangkap swafoto@selfie, anda haruslah memegang MyKad anda dan tangkap gambar sekali lagi, pastikan gambar anda adalah jelas, terang dan anda perlu simpandengan nama berikut :iakaundaftar_Swafoto_<NAMA ANDA SENDIRI>
 9. Seterusnya, anda perlu menyediakan juga dokumen akaun penyata bank simpanan (bank statement) anda sebagai bukti kepada pihak KWSP.
 10. Simpan dengan format berikut :iakaundaftar_Bank_<NAMA ANDA SENDIRI>
 11. Selepas selesai semua proses berikut, anda perlu memuat naik @ upload kesemua dokumen anda ke aplikasi Google Drive anda agar dokumen anda selamat dan tidak hilang.
 12. Selepas itu, anda perlu emelkan kesemua dokumen anda yang telah anda muat naik keGoogle Drive tadi kepada e-mel rasmi KWSP
 13. Anda boleh terus tekan iakaundaftar@epf.gov.my.
 14. Tahniah, anda sudah membuat kemaskini no telefon KWSP anda secara online.

CARA UPDATE UNTUK OTP/TAC

Bagaimana cara update nombor telefon kwsp untuk OTP/TAC?

Lihat di artikel.

Setelah anda berjaya Log Masuk seperti di atas, semasa membuat kemaskini pada permohonan anda, anda boleh juga kemasikini maklumat no telefon baru anda.

PANDUAN KEMASKINI NO TELEFON BARU KWSP DI KIOSK/KAUNTER

Menurut KWSP, Untuk daftar/kemaskini nombor telefon TAC/OTP, mohon hadir ke kios KWSP yang berdekatan anda kerana ia melibatkan pengesahan MyKad dan cap ibu jari.

Anda juga boleh membuat proses mengemaskini di kaunter atau cawangan KWSP yang dibuka sepanjang tempoh PKP. Namun, pastikan anda membuat janji temu online terlebih dahulu.

NOTA: Nombor telefon akan dikemaskini dalam sistem dalam tempoh 24 jam dari tarikh pengemaskinian di kios.

Leave a Comment