i-SAYANG

i-SAYANG : CARA DAFTAR PERMOHONAN PENGELUARAN PEMINDAHAN AKAUN KWSP SUAMI KE ISTERI 2% DAN CHECK STATUS LULUS ATAU TIDAK

i-SAYANG CARA DAFTAR PERMOHONAN PENGELUARAN PEMINDAHAN AKAUN KWSP SUAMI KE ISTERI 2% DAN CHECK STATUS LULUS ATAU TIDAK 

i-sayang kwsp

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan melancarkan kemudahan i-SAYANG pada suku pertama 2022, sebagai sebahagian daripada usaha berterusannya untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Pengerusi Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir berkata, kemudahan itu akan membolehkan pemindahan sukarela 2% caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

BACA JUGA : CARA MOHON BANTUAN AWAL PERSEKOLAHAN BAP

Menurut pengerusinya, Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, ini fakta lengkap berkenaan kemudahan tersebut;

1. i-Sayang membolehkan pemindahan sukarela dua peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

2. i-Lindung iaitu kemudahan dana persaraan yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

3. Antara inisiatif lain yang sedang dipertimbangkan juga termasuklah mewajibkan perlindungan kepada pekerja sektor informal dalam bidang bukan pertanian secara berperingkat.

4. KWSP juga akan menyokong skim caruman lebihan sukarela yang mana ahli boleh memaksa majikan meningkatkan caruman KWSP mereka kepada lebih daripada 11 peratus kadar berkanun.

5. Perkara tersebut diumumkan dalam ucapan perasmian pada Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa (ISWC) 2021 ke-9 selama dua hari yang dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Sumber : BERNAMA

APA ITU i-SAYANG

i-SAYANG adalah membolehkan pemindahan sukarela dua peratus caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

CARA MOHON i-SAYANG KWSP ONLINE

[NOTA] BUAT MASA INI MASIH BELUM DIBUKA LAGI PERMOHONAN. PIHAK KAMI AKAN UPDATE DARI MASA KE SEMASA.

Leave a Reply