CARA MEMOHON RUMAH PRIMA 2022

Channel Telegram Rasmi Info Bantuan Kerajaan Malaysia Madani Terkini & Sahih! Khas Bantuan B40 & M40! Join : Bantuan Malaysia Madani 2024

CARA MEMOHON RUMAH PRIMA 2022

Visi PRIMA ini adalah merancang, membangun dan menyediakan kediaman mampu milik dan berkualiti tinggi dengan konsep kehidupan moden untuk rakyat Malaysia berpendapatan pertengahan.

Objektif utamanya ialah merancang pembangunan kediaman dan fasiliti komuniti berintegrasi serta peningkatan kualiti hidup pemilik rumah. Membangunkan kediaman moden, selesa dan berkualiti tinggi. Menyediakan kediaman mampu milik bagi kumpulan berpendapatan pertengahan. Memelihara jenama PR1MA dengan standard pembangunan yang kukuh dan terkini, dan memantau pelaksanaan standard ini.

Fungsi yang dijalankan oleh pihak PRIMA, membangunkan kediaman berkualiti tinggi dan membentuk fasiliti komuniti berintegrasi untuk rakyat Malaysia berpendapatan pertengahan. Menyelia, merancang dan mengurus aspek reka bentuk, pembinaan serta penyelenggaraan kediaman PR1MA dan komunitinya.

Menentukan harga jualan, memperuntukkan kediaman PR1MA melalui pengundian yang diaudit dan bekerjasama dengan institusi kewangan untuk memberi pembeli rumah akses kepada skema pembiayaan yang bersesuaian. Mengenal pasti keperluan semasa untuk memantau, mengawal dan menguruskan bekalan dan permintaan kediaman PR1MA dan kemudahannya.

Melindungi jenama PR1MA dengan menentukan standard pembangunan dan pelaksanaan, dan / atau menguatkuasakan piawaian ini. Memacu kerjasama pintar antara Kerajaan dan sektor swasta.

Bagaimanakah permohonan rumah PRIMA dibuat? Apakah cara memohon rumah PRIMA?

APA ITU RUMAH PRIMA

Rumah PRIMA adalah kediaman mampu milik dan berkualiti tinggi dengan konsep kehidupan moden untuk rakyat Malaysia yang dalam golongan berpendapatan pertengahan.

SYARAT RUMAH PRIMA

Berikut adalah syarat untuk anda buat permohonan :

 • Anda mesti warganegara Malaysia.
 • Bujang atau berkahwin, berumur 21 tahun ke atas.
 • Pendapatan isi rumah individu atau gabungan (suami & isteri) antara RM2,500 hingga RM15,000 sebulan (pendapatan kasar).
 • Rumah PR1MA boleh dibeli sebagai rumah pertama atau kedua sahaja

CARA MEMOHON RUMAH PRIMA

PERKARAPAUTAN
Permohonan Rumah Primahttps://www.pr1ma.my/lmn/register_form/MQ==/bm

PERMOHONAN RUMAH PRIMA

Berikut adalah cara mohon Rumah Prima :

 1. Pemohon boleh klik pautan permohonan di atas.
 2. Anda akan dibawa ke Laman Pendaftaran.
 3. Pertama, pemohon dikehendaki membuat Pendaftaran Akaun.
 4. Kedua, pemohon hendaklah mengisi Profil Individu.
 5. Ketiga, pemohon boleh memilih lokasi Kediaman Prima yang diminati.
 6. Akhir sekali, hantar permohonan yang telah di buat.

Di bawah ini adalah langkah yang perlu dibuat untuk memiliki kediaman Prima.

Kepada pemohon yang ingin membuat permohonan rumah PRIMA boleh ikuti panduan di bawah ini :

 1. Pendaftaran : Buat akaun di sini : https://register.pr1ma.my/Account/Register, lengkapkan pendaftaran dan terima nombor rujukan PR1MA anda. Nombor rujukan ini akan digunakan untuk komunikasi masa depan dengan PR1MA.
 2. Pelancaran Pembangunan Baharu : Anda akan dimaklumkan mengenai pelancaran pembangunan PR1MA baru di lokasi pilihan anda. Pelancaran baru juga akan diiklankan di media.
 3. Permohonan : Pembangunan yang Baru Dilancarkan – Setelah pendaftaran atau log masuk akaun, teruskan dengan aplikasi PR1MA Homes kerana kemasukan untuk mengundi bukan secara automatik. Pembangunan Unit Terhad – Setelah pendaftaran atau log masuk akaun, teruskan dengan permohonan PR1MA Homes. Kemudian, silakan berhubung dengan Rakan Jualan yang dilantik untuk memeriksa ketersediaan unit dan pertanyaan lebih lanjut.
 4. Undian : Proses pengundian terbuka dan telus akan dilakukan untuk pemohon yang telah memenuhi semua syarat. Pengundian hanya bergantung kepada perkembangan yang baru dilancarkan.
 5. Pemilihan Unit : Anda akan dijemput untuk sesi Pemilihan Unit untuk memilih unit pilihan anda berdasarkan ketersediaan. Sila sediakan yuran tempahan sebanyak RM500 dalam bentuk draf bank atau cek ke: PERBADANAN PR1MA MALAYSIA (unit kediaman di Semenanjung Malaysia & Sabah). PR1MA DEVELOPMENT SDN BHD (projek Sarawak) dan PR1MA SEREMBAN SENTRAL SDN BHD (Kediaman Seremban Sentral sahaja).
 6. Pemohonan dan Kelulusan Pembiayaan : Siapkan dokumen yang diperlukan dan serahkan permohonan pinjaman ke Institusi Kewangan pilihan anda. Harap maklum mengenai perkara berikut, Pinjaman Bank – Kelulusan dianggarkan dalam masa 1 bulan dari tarikh tempahan. Pinjaman Kerajaan (LPPSA) – Kelulusan dianggarkan dalam masa 2 bulan dari tarikh tempahan. Sila hubungi Institusi Kewangan pilihan anda untuk maklumat lebih lanjut.
 7. Perjanjian Jual Beli : Perjanjian Jual Beli (SPA) akan ditandatangani antara pemaju iaitu PR1MA dan anda sebagai Pembeli.
 8. Penyerahan Kunci/Milikan Kosong : Rumah PR1MA akan diserahkan secara rasmi kepada anda setelah pembangunan selesai, pengeluaran Sijil Penyempurnaan dan Pematuhan (CCC) dan pembayaran tertunggak telah diselesaikan (jika ada). Tahniah, anda kini menjadi pemilik Rumah PR1MA yang bangga! Selamat Datang ke Komuniti PR1MA.

Catatan :

 • Garis panduan keadaan tambahan mungkin berlaku.
 • Pemilihan pemilik rumah yang berjaya dan peruntukan unit rumah PR1MA akan dilakukan melalui proses pengundian terbuka untuk pembangunan yang baru dilancarkan.
 • Rumah PR1MA mesti diduduki oleh pemilik. Penyewaan tidak akan dibenarkan.

Artikel lain : CARA GUNA APPLE PAY MALAYSIA

RUJUKAN

Sebarang soalan dan pertanyaan anda boleh ajukan kepada pihak yang berwajib di bawah ini:

PERBADANAN PR1MA MALAYSIA (HQ)

Tingkat 7, Block F,
No. 2, Jalan PJU 1A/7A,
Oasis Square, Ara Damansara,
47301 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

Tel : 03-7495 9888
Faks : 03-7840 0268

Leave a Comment